Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jamajka Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2012 9:31 am Temat postu: archiwista - zawód trzeciej kategorii |
|
|
Kto to jest archiwista? Historyk, konserwator stuk, prawnik czy językoznawca. Wszystko i nic zdałoby się powiedzieć. A jednak zawód podobno potrzebny. Mało ambitny. Kojarzony z pchaczem wózka archiwistycznego, czy szperacza książkowego gdzieś na drabinie ukrywającego się przed swoimi przełożonymi. Temat ten poruszył mnie w dobie "matrixu", gdy pracowałem, jako archiwista w dużej firmie o ogromnym zasobie archiwalnym i w pewnym momencie dotarło do mnie, że moja praca jest tylko pracą dla pracy. Wyszukuje materiały, oceniam ich stan i zawartość, robię opis zasobu (po roku okazuje się, że nie właściwie, zły dobór słów i ocen historycznych), opracowanie techniczne (najpierw rozszywam, łącze wg poleceń, potem rozłączam, zszywam. Człowiek cieszy się, że ma pracę. Awans archiwisty, temat drażliwy. Są tacy, co po studiach są młodszym kustoszem, czy stanowiska koordynatora zespołu np. konserwatorskiego, (co można wiedzieć po studiach o konserwacji). Pytanie tylko czy konserwacja jest potrzebna w archiwistyce, słyszałem i widzę, że nie. Zero zainteresowania konserwacją ze strony pracodawców. Podwyżek w państwówkach nie ma, ale nieliczni wiedzą, że są niekontrolowane i utajnione przeszeregowania. No i co się należy po 5, 10, 15, 20 latach pracy, czy tylko jubileusze i jeszcze trzynastki w państwówkach. Jeżeli nie jesteś historykiem to tylko to i po dziesięciu twoja wyjściowa (jak się zatrudniałeś) plus waloryzacje (30zł, co trzy lata) plus dodatek stażu pracy, który zżarła inflacja. Przykrymi zdarzeniami są podłożone "świnie w pracy". Zniknięcia materiałów. Podobno archiwista może odmówić przyjęcia materiałów archiwalnych, źle przygotowanych. Fikcja z mojej praktyki. Więc kto to jest ten archiwista? Zostawiam to do dyskusji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pracownik AP
|
Wysłany: Pią Paź 05, 2012 9:59 am Temat postu: Ponoć zawód z misją |
|
|
Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych ostatnio wypowiedział się publicznie (na zjeździe we Wrocławiu), że archiwista to zawód z misją, dlatego nie powinniśmy domagać się podwyżek - których nie będzie.
Ja tam nie wiem, czy moją misją jest życie od pierwszego do pierwszego...
Tyle w temacie!
P.S. Ciekawe, czy jego pensja jest również "misyjna"? |
|
Powrót do góry |
|
 |
archiwariusz

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 8:56 am Temat postu: |
|
|
Na pytanie: Kto to jest archiwista? odpowiada nieco humorystycznie filmik
http://www.youtube.com/watch?v=mfq8C5MkbMY . Cóż... w tym momencie zaczynam się zastanawiać, czy dobrze wybrałem studia!? _________________ Arkadiusz Zając |
|
Powrót do góry |
|
 |
archiwariusz

|
Wysłany: Pon Lis 05, 2012 8:59 am Temat postu: |
|
|
Właśnie skończyłem lekturę powieści Guentera Grassa "Przy obieraniu cebuli", którą natabene polecam wszystkim. Końcowy rozdział zaczyna się słowami: "...Po opuszczeniu klasztoru dało się znaleźć dla niej tylko podrzędną pracę w registraturze jednego z kolońskich szpitali. Bolała nad tym i nie wiedziała co robić. Ktoś powinien by ulżyć jej w kłopocie, ale kto, odkąd Bóg był poza zasięgiem jej głosu?" . Cóż... daje do myślenia, nieprawdaż!? _________________ Arkadiusz Zając |
|
Powrót do góry |
|
 |
blackrose
|
|
Powrót do góry |
|
 |
annapapierska
|
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 9:35 pm Temat postu: |
|
|
To niech zacznie od obiżenia swojej pensji. _________________ W naszje ofercie toner do ml 1660 sprawdź naszą oferte toner do scx 3400 wszystko w niej jest zawarte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kandinsky
|
Wysłany: Sob Lut 15, 2014 10:00 pm Temat postu: |
|
|
A tam, trzeciej kategorii.. Archiwiści są ważni. Są też tacy, co bardzo ważne dokumenty utrwalają w jak najlepszej wersji cyfrowej i oni za swoją pracę dostają bardzo dobre wynagrodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek877
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2015 10:43 am Temat postu: |
|
|
Zawód jak najbardziej potrzebny w dzisiejszych czasach. Nie wiem więc dlaczego miałby być nazywany jako trzecia kategoria  _________________ Moje www |
|
Powrót do góry |
|
 |
komek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gwarphone
|
Wysłany: Sro Paź 26, 2016 1:18 pm Temat postu: dyskusje |
|
|
Bardzo potrzebny zawód w dziesiejszych czasach. Zauważyłem, że coraz więcej młodych osób decyduje się na naukę tego zawodu _________________ Nabywając telefon, powinnaś dostosować jego możliwości do swoich wymagań... sprawdzenie infomacji o telefonie |
|
Powrót do góry |
|
 |
szpikulec

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2017 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Tyle się mówi o ochronie danych osobowych, audytach danych firmowych i kontroli dokumentacji, a przecież ktoś to musi wykonywać. W rzeczywistości pracownicy firm nie mogą mieć po tysiące umiejętności na wszystkich płaszczyznach, wbrew temu, co uważają pracodawcy. A archiwizacja polega na przechowywaniu dokumentów zgodnie z przepisami prawa, także w firmie musi być ktoś, kto się tym zajmuje - a jak nie archiwista, to kto inny? Zwłaszcza jak to jest duże przedsiębiorstwo, które generuje mnóstwo papierów. Jeszcze wszystkiego nie da się zmienić na format elektroniczny, a teraz archiwista łączy normalną dokumentację z tą elektroniczną. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jakub871
|
Wysłany: Sob Maj 20, 2017 6:25 am Temat postu: |
|
|
tak to jest w polsce _________________ busy Olsztn Holandia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Triis
|
Wysłany: Sro Maj 31, 2017 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Ten zawód jest bardzo potrzebny, ludzie wolą teraz przechowywać dokumenty w domu a przynajmniej ich kopie, żeby nie mieć problemów.
Ostatnio też zamówiłem niszczenie dokumentów i jestem bardzo zadowolony  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pixi
|
Wysłany: Pon Lip 03, 2017 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Polecam właśnie takie niszczenie dokumentów, pudła archiwizacyjne _________________ POŻYCZKA ONLINE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ezeja
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2017 10:15 am Temat postu: |
|
|
W jakim sensie niszczenie dokumentów bo nie rozumiem. |
|
Powrót do góry |